Комунальний заклад освіти "Покровський ліцей" Покровської селищної ради Дніпропетровської області
MENU

07:46
8 травня — День пам’яті та примирення. 9 травня — День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

     Весна іде, і переможним кроком

                           В тюльпановому вічному вогні

                Йде травень крізь хвилини, дні і роки,

                           Несе нащадкам спогади свої.

8 травня  в нашому ліцеї пройшли урочистості, присвячені Дню пам’яті та примирення  і  Дню Перемоги над  нацизмом  у Другій світовій війні. Дорогою ціною заплатив український народ у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939 - 1945 років. 

Вже минуло цілих 70  років з тієї травневої ночі, коли замовкли останні постріли гармат, настала тиша, прийшов мир, довгожданий, вистражданий, оплачений найвищою ціною, ціною крові і сліз. Все далі відходять грізні і важкі роки тієї жахливої війни, але не згасає пам’ять про тих, хто віддав своє життя і захистив рідну землю від ворогів. 

В пам’ять про ці жахливі роки учні 5 – 11 класів підготували виставку екібан, а учні 2 – 4 класів – виставку малюнків «Пам’ятаємо про подвиг».    

Старшокласники виготовили вітальні листівки для ветеранів із зображенням  білого голуба,  як символу чистоти і миру, червоної гвоздики – символу  ветеранів війни, а доручили вручення листівок випускникам початкових класів. Учні 4 – Б класу Маштак Денис та Хотюн Олександра з вітальними листівками, квітами,  разом з селищним головою Спажевою С.А. та керівниками товариств «Відродження», «Родина» вітали ветеранів зі святом Перемоги. Діти висловлювали їм щиру вдячність за героїчні справи, за їхню мужність, за витримку, яку вони проявили у тяжкі роки війни,  захищаючи Батьківщину і світ від фашизму. Бажали їм міцного здоров’я, родинного благополуччя, довгих літ щасливого та мирного життя.

 

 

Ми - українці! Ми ніколи не забудемо подвигу своїх дідів і батьків у Другій світовій війні. Ми шануємо всіх живих, і тих, хто вже ніколи не повернеться… 

Здавалося, що мир буде тривати вічно, бо він дався нам надто дорого. Хіба можна було уявити, що після скількох років мирного життя в нашу країну знову прийде війна!!! Знову горе, сльози матерів! Хто з наших дідів чи прадідів міг подумати, що в їхній Безсмертний полк  через 70 років прийде поповнення! У жахливій війні, в зоні антитерористичної операції загинули наші й наші випускники - Севостьянчик Дмитро та Сех Роман. Хвилиною мовчання учні та вчителі вшанували пам'ять загиблих воїнів-захисників.

  Хвилюючим моментом для  учнів була зустріч  з  юнаками, які сьогодні не з книг та кінофільмів знають про війну! Це наші випускники, учасники бойових дій в зоні АТО - Кісенко Євген, Клець Руслан, Коваленко Володимир. До всіх присутніх звернувся випускник нашого ліцею Кісенко Євген.

В день Пам’яті і примирення, ми – діти Покровщини, прохали МИРУ на нашій землі! В цей день ми всі прикріпили на одяг білого голуба – як символ чистоти і миру на планеті!  В кінці лінійки  всі учні голосно сканували:  «Ми – за мир! Ні – війні!»

Після загальношкільної лінійки учні 5 – 11 класів урочистою ходою вирушили  на покладання квітів до меморіалу та районну акцію «Діти Покровщини – за мир!»

 

     Ввечері, на центральній площі,  учні нашого ліцею брали участь в урочистостях, присвячених Дню пам’яті та примирення. Учні 9 - 10 класів   мали честь тримати портрети  своїх дідів, прадідів Бесмертного полку.  Учні 7 класів -  стояли на Вахті пам’яті біля могил загиблих на центральному Меморіалі.  Учні 11 класів передавали символічний вогонь Пам’яті від факелу до факелу і несли його до Вічного вогню  до Скорботної Матері.

 

Війна залишила пам’ять, яка ніколи не помре. Девізом життя молоді повинні стати слова: «Ніколи знову».

 

Переглядів: 570 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: