Комунальний заклад освіти "Покровський ліцей" Покровської селищної ради Дніпропетровської області
MENU

07:03
Екскурсія до Покровського РЕМу

3 червня вихованці пришкільного табору відпочинку «Оптиміст» загонів “Посмішка» та «Інтернет» здійснили екскурсію до Покровського РЕМу. Інженер з охорони праці відділу охорони праці Східного регіону Леонід Іванович Карабут та керівник оперативно-диспетчерської групи Покровського РЕМу Олександр Олексійович Педченко познайомили дітей із історією виникнення електричного струму, показали дітям керосинні лампи при яких читали, писали і навіть вишивали, коли світла іще не було.

 

Леонід Іванович Карабут розповів дітям про те, що електричний струм виробляє гідроелектростанція, де сила води заставляє працювати турбіни. Сила електричного струму вимірюється у вольтах. По високовольтній лінії передач, по проводах електричний струм іде до підстанції. Тут сила струму дуже велика: до 1000V. Трансформатори підстанції розподіляють струм до споживачів у будинки. Частина його іде по кабелю під землею, а частина - по проводах. Коли струм дійшов до наших будинків, його напруга зменшилася із 10 000 V до 200V. Але і така напруга небезпечна для людини. «Де в нашому будинку живе струм?» - запитав екскурсовод. «В розетці, у вимикачі» - відповідають вихованці табору. Розетка та вимикач представляють собою також загрозу для нашого здоров’я. Тому, щоб ми були уважними та обережними нас попереджає знак:

 

 

 

Електричний струм при необережному поводженні може завдати людині великої шкоди. Коли електричний струм іде від гідроелектростанції по проводах, то він дуже сильний, його напруга більше 1000 V. Такий струм може миттєво вбити людину. Інженер з охорони праці познайомив ліцеїстів із застережними знаками «Ураження електричним струмом», з небезпечними місцями, де можна отримати ураження електричним струмом. Вся розповідь супроводжувалась мультимедійною презентацією. Також школярі мали можливість переглянути мультиплікаційні фільми, в яких показані місця, де існує небезпека ураження електричним струмом.

Леонід Іванович наголосив, що електрика не любить сусідства з водою. Тому ніколи не можна доторкатися до електроприладів мокрими руками. Якщо ви помітили, що задимівся якийсь дріт, вискочила іскра з вимикача або розетки, негайно повідомте дорослих.

Вихованці пришкільного табору відпочинку «Оптиміст» вдячні Леоніду Івановичу Карабуту та Олександру Олексійовичу Педченку за цікаву, змістовну екскурсію. Екскурсія до Покровського РЕМу створила умови для наближення змісту навчального предмету «Основи здоров’я» до реального життя, розширення світогляду школярів, формування в них життєво-необхідних компетенцій, посилення практичної та  професійно-орієнтаційної спрямованості навчально-виховногопроцесу.

Вихователь загону «Інтернет»

пришкільного табору «Оптиміст»

Любов Романко

Переглядів: 566 | Додав: admin | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: