Комунальний заклад освіти "Покровський ліцей" Покровської селищної ради Дніпропетровської області
MENU

12:47
Педагогічна рада

13 грудня 2018 року в закладі відбулося планове засідання педагогічної ради на тему «Сучасний вчитель і сучасний урок: проблеми, пошуки, знахідки, перспективи»

Заступник директора з НВР Карабут Н.М. наголосила, що саме на вчителів покладено відповідальність навчати та виховувати нове покоління і вони мають стати агентами змін Нової української школи, оскільки ініціативністю, активністю, рішучістю, незалежністю й інноваційністю повинні характеризуватися як в особистому і суспільному житті, так і в роботі.

Адже бути вчителем - це мистецтво, яке має розвиватись на протязі всієї педагогічної діяльності. Її результат – покоління, що здатне приймати нові рішення, змінювати життя суспільства, творчо мислити, бути відповідальними, активними, адже від майстерності вчителя залежить усвідомлення дитиною призначення її в житті, сприяння розвитку компетентностей учнів у рамках шкільних предметів. Що має знати та вміти сучасний вчитель та які методики використовувати, щоб краще розуміти дітей? Як не боятися реформ, розуміти цифрове покоління дітей та правильно їх мотивувати. Що потрібно дітям, щоб впоратися зі складнощами і невизначеністю в дорослому житті? Адже до шкіл приходять нові за типом мислення учні, які живуть в світі Інтернету та у віртуальній реальності. Тому організація педагогічного процесу потребує від педагога знань психологічного розвитку дитини, вміння спрямовувати розвиток дитини, дбати про те, щоб діти не були пасивними спостерігачами, а стали активними учасниками освітнього процесу, вміння впливати на емоційний стан і поведінку дитини, розвивати пізнавальний інтерес, формувати у школяра взаємини із соціальним оточенням. Актуальним є своєчасне виявлення і розвиток природних нахилів, задатків та здібностей вихованців, а для цього потрібно необхідні особливі навички і темперамент, щоб крокувати в ногу з часом і залишатися цікавим і затребуваним фахівцем, який крім формальної освіти володіє ще й практичним застосуванням знань та навичок Вчитель має побудувати для дітей комфортне середовище, а учні іти на його урок із задоволенням, залучаючись його підтримкою та порадою. Сучасний урок, якісна освіта — всі ці питання постійно перебувають у полі уваги не тільки вчителів: вони хвилюють випускників, їх обговорюють батьки, висуває держава як одну з головних проблем забезпечення якісної освіти.

В обговоренні питання про сучасного вчителя та сучасний урок взяла участь творча група педагогів опорної школи. Про роль сучасного вчителя в контексті Нової української школи, про вчителя, який йде в ногу з часом, здатний розуміти своїх учнів і бути їм цікавим розповіла вчитель початкових класів Пилипенко В.А. Про результати анкетування учнів, вчителів, батьків та про нові ролі сучасного вчителя доповіла практичний психолог Гавриш С.І. Мірошниченко О.М., вчитель української мови та літератури філії №3 опорної школи поділилася своїм досвідом про розвиток творчої особистості на уроках засобами інноваційних педагогічних технологій. Гречана Т.І., вчитель математики повідомила про практичну спрямованість уроків для подальшого використання набутих знань учнями у житті. Про простір освітніх можливостей на уроках розповіла вчитель математики Лугова А.І. Як зробити урок цікавим у початковій школі поділилася своїми напрацюваннями вчитель початкових класів Свалявчук В.В.

Побували вчителі і акторами, отримавши за принципом випадкового числа свої ролі. За результатами рольової гри зробили висновок, що будь-які проблеми і непорозуміння між дітьми, педагогами та дітьми можливо вирішити мирним шляхом. Якщо кожний учасник конфлікту буде налаштований на співпрацю та партнерство, то ми і наші діти отримуватимуть задоволення від спілкування, навчання та праці.
Адже ми всі знаємо, що головне завдання педагога, щоб очі дитини світилися від щастя.

 

 

 



 

Переглядів: 375 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: