Комунальний заклад освіти "Покровський ліцей" Покровської селищної ради Дніпропетровської області
MENU

14:00
Школа-2010: три місяці без підручників

Міністр освіти днями попередив: забезпечити підручниками всі школи до початку навчального року традиційно не встигнуть

Книги передруковують для 1-х, 2-х, 5-х та 10-х класів. Підручники, в кращому випадку, надійдуть до листопада. Але вже з 16 серпня учні цих класів зможуть побачити підручники в електронному вигляді, пише "Газета по-киевски".

Про те, що до 1 вересня порадувати школи новими книжками немислимо, було зрозуміло вже з того, що держбюджет затвердили тільки 27 квітня, говорить директор Інституту інноваційних технологій і змісту освіти професор Олександр Удод.

Адже технологічний процес друку підручників триває 4-5 місяців, а в травні коштів для цих цілей МОН ще не бачило. Гірше того - у липні відбувся перегляд бюджету, і рядок про нові підручники (а також автобуси і комп'ютери) для шкіл зник взагалі. А книжки в цьому році переписувати як ніколи потрібно: різкий перехід від 12- до 11-річної системи навчання зобов'язує.

16 липня вдалося проавансувати видання 57 найменувань підручників із запланованих 143-х. "З них створеними вже за новою програмою будуть лише підручники для 10 класу, - розповідає Удод. - А книгами для 2 класу діти користуються вже 8 років замість нормативних п'яти, тому ми постаралися здешевити виробництво літератури для десятикласників, щоб заощадити кошти для второкласників (для них друкується 9 найменувань)".

За його словами, на сьогодні запущено в друк вже 57 найменувань підручників, а це 6,6 млн екземплярів. Буквально на цьому тижні видавництва повинні отримати другу частину оплати, і тоді почнеться активний друк решти підручників: два види букварів, два найменування підручників для 5-х класів та 130 - для 10-х.

"Думаю, з урахуванням доставки все буде закінчено в листопаді", - говорить директор інституту.

"Звичайно, вчителям доведеться проявити творчість, самим зібрати матеріал для уроку, але ми їх у біді не залишимо: вже 16 серпня на сайті Міносвіти, на сайтах усіх залучених нами видавництв і нашого інституту будуть розміщені електронні версії перших параграфів підручників", - повідомив Олександр Удод.

А користуватися старими книжками, які були надруковані 10 років тому, до переходу на 12-річку, за словами професора, не можна - в них є принципові розбіжності з чинною програмою. Та й не було в старій 11-річці підручників з художньої літератури, інформатики, основ здоров'я, двох іноземних мов.

"І все ж у цьому році 10 клас сяде за парти з підручниками, які у зв'язку з переходом на 11-річку не потребували термінового коректування. Проблеми почнуться в наступному році - одинадцятикласникам треба буде закінчити повний курс навчання за програмами, розрахованими на два роки. Робоча група з погодження програм МОН в основному пішла шляхом об'єднання 11 і 12 класів. Складності були тільки з історією України для 10 класу - підручник закінчується на 20-х роках 20 століття, а в 11-му довелося б вивчити матеріал за цілих 90 років, що ніколи не вміщалося в один підручник. Доведеться давати історію 20-30-х років в 10 класі ще за старими підручниками", - розповів Олександр Удод.

А на майбутнє готується постанова уряду про новий порядок забезпечення навчальною літературою, згідно з яким Мінфін зобов'язується фінансувати видання нових книг в 70% річного обсягу ще в першому кварталі поточного року - інакше, говорить Удод, освіті просто не вирватися із замкнутого кола запізнень.

За матеріалами: Освіта.ua
Переглядів: 947 | Додав: admin | Теги: школа, підручники | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: