Комунальний заклад освіти "Покровський ліцей" Покровської селищної ради Дніпропетровської області
MENU

08:41
Захист проекту "Буду я природі другом"

Ліс , лука, річки. Одвічна краса природи. Та чи ж вічна вона? Чи буде отак і завтра,і через роки, століття? Побоювання ці небезпідставні. Чимало лиха навколишньому середовищу заподіяно людиною. Вирубані ліси, затоплені землі, понівечені дерева, забруднені річки і моря… Людина активно впливає на природу. І вплив цей не завжди бажаний.

 Екологічне виховання є складовою частиною всебічного і гармонійного розвитку кожного вихованця Покровського ліцею. Нині важливо домогтися, щоб почуття особистої відповідальності за все живе на Землі, турбота про збереження і планомірне використання природних ресурсів стали рисою характеру кожної людини.

 17 травня учні 3-В класу захищали, презентували проект «Буду я природі другом». На даний захід були запрошені батьки третьокласників, учні 3-А та 3-Б класів.

Проект презентували шість команд: «опоненти», «вчена рада», «фотокореспонденти», «зелені патрулі» , «юні натуралісти».

Команда «вчена рада» у складі Іпатової Даяни, Чайкіної Єлізавети, Цвіркуна Максима, Галицького Кіріла досліджували, які заповідники створені в Україні, готували матеріал про ці заповідники.

«Юні натуралісти» створювали знаки, які допомагають правильно поводитись довкіллі.

 

 

«Зелені патрулі «писали твори на тему: «А якби не було живої природи» та яку користь вони беруть в охороні природи.

 

 

Команда «Науковці» у складі Міщенка Саші, Радчук Вероніки, Бендяк Анастасії готували матеріал на тему:

  • забруднення грунтів і повітря
  • забруднення водойм токсичними речовинами
  • вимирання десятків видів рослин і тварин
  • озонові діри
  •  

Велику загрозу для існування життя становить забруднення води. Скидання стічних вод у відкриті водойми в останні роки збільшилось на 1 мільярд м3. Вода багатьох великих і малих річок України непридатна для споживання людиною, свійськими та дикими тваринами.

У Дніпропетровській, Запорізькій і Луганській областях зросло забруднення підземних вод.

 У Покровському відібрано 4 проби річкової води в створі річки Вовчої. Всі чотири проби води не відповідають по якості вимогам «Санітарних правил і норм охорони поверхневих вод від забруднення». Всі ці відхилення відмічалися, в основному, по мінеральному складу, погіршилась якість води по вмісту хлоридів, сульфатів.

 

За цих умов непридатності води санітарним лікарем забороняється розміщувати на берегах річки Вовчої табори відпочинку і не дозволяється купатися в цих водоймах.

 

Питання водопостачання є одним з найважливіших проблем. Занепокоєння викликає технічний стан водопровідних мереж на водопроводі Покровського, так як експлуатується він не один десяток років і в більшості фактично вичерпує свій експлуатаційний термін.

 

Команда «Літератори» у складі Овчаренко Каріни, Пазій Людмили, Терещенка Владислава, Чайкіної Єлізавети, Влєзкової Марини добирали книжечки про любов до природи для опрацювання їх на уроках позакласного читання .

Команда «Опоненти» до складу якої увійшли Іпатова Даяна, Лукащук Назар, Позняк Богдана, Влєзкова Марина готували реферати на тему «Чорнобиль - рана України».

Опоненти:

В Україні екологічна криза значно поглибилася після аварії на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року. Ці обставини, а також складні соціально-економічні умови призвели до різкого погіршення стану здоров’я населення та зниження його відтворення. Тепер в Україні більше людей помирає, ніж народжується. Рішенням парламенту всю територію нашої країни оголошено зоною екологічного лиха.

Вплив Чорнобильської аварії на здоров’я людей дуже значний і буде проблемою не тільки для нас, а й для кількох прийдешніх поколінь.

Загрозливо зростають захворювання на рак і смертність.

 Наслідки цього лиха - вічні, глобальні і тепер можна лише говорити про пристосування біосфери. 

«Поети» добирали вірші, загадки, прислів’я та приказки про природу. Узагальнивши, діти помістили їх у творчий доробок «Буду я природі другом».

Команда «Фотокореспонденти» у складі Іпатової Даяни, Моїсеєнка Матвія і Степана, Хвостика Данііла добирали фотоматеріали до проекту .

Лиман Ваня запросив усіх присутніх у залі до перегляду мультимедійної презентації проекту «Буду я природі другом».

В ході захисту проекту ліцеїсти провели ділову гру «Екологічні проблеми природи і людства».

Над цією темою працювала вчена рада, а свої думки висловлювали опоненти.

 

В гості до Покровського ліцею завітав журналіст газети «Екологія» та представники вченої ради з опонентами.

 

 

Журналіст:

Якими ви вважаєте ці проблеми : реальними чи надуманими?

Опоненти:

Проблема забруднення повітря і водойм є у кожному місці , де діють фабрики і заводи. Кожне підприємство було і є виробником корисної для людини продукції та шкідливих для природи відходів. Як часто у новинах показують, як зливають у водойми відходи,  як із труб підприємств відходять стовпи диму .

Журналіст:

Чи впливає людина на те, що відбувається на планеті?

Опоненти: Так. Саме людина є причиною екологічних криз. Природа задумала собі всі свої частинки для якоїсь потреб . А людям здається, що вони зайві.

Учена рада:

Хоча люди і свідомо завдають шкоди землі , але свідомо створюють організації та партії із захисту навколишнього середовища. Наприклад , у Швейцарії власник фабрики чи заводу може отримати таке повідомлення: «Ваша фабрика забруднює повітря понад норму. Якщо ви не встановите очисні фільтри і не ліквідуєте забруднення , наша організація розпочне в пресі компанію проти вашої продукції .

Підприємці - власники на такі попередження реагують дуже швидко.

 Отже , усі люди свідомо борються з тими проблемами , що виникають .

Журналіст:

Створені на планеті Міжнародні благодійні фонди із захисту довкілля і партії розробляють свої екологічні програми , є спеціальні служби , але екологічних кризових проблем не меншає.

 Тому потрібно з дитинства виховувати екологічну культуру мислення ,екологічну свідомість юних громадян України.

 

 

 

Переглядів: 1043 | Додав: admin | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: